אתם בעיצומו של תהליך לקיחת המשכנתא ופתאום הבנק זורק עליכם עוד מסמך שעליכם למלא, והפעם זה שטר משכנתא.
טוב נו, מה לעשות זה בכל זאת סכום כסף גדול, והבנק עם כל הדאגות שלו, פשוט רוצה להיות מכוסה מכל הכיוונים.
מה זה שטר משכנתא, מה כתוב שמה
ואיך הוא נראה?
שטר משכנתא הוא שטר אשר רשום בו שאתם מחויבים בפני הבנק לשלם את המשכנתא חודש בחודשו ואם לא תצליחו לעמוד בתשלומים של המשכנתא אז הבנק רשאי למכור את הדירה ללא אישור שלכם כדי לקבל את כספו בחזרה, ושזה פעולה זו מאושרת ע"י בית המשפט.
אם לא תסכימו ותחתמו על השטר אז כמובן הבנק לא ייתן לכם את הכסף לדירה.
בעת חתימת שטר משכנתא עו"ד יסביר לכם בדו-שיח שאם במידה ולא תעמדו בתשלומי המשכנתא אז הבנק ייקח לכם את הדירה. העו"ד לא אמור לעזוב אתכם עד שהוא משוכנע ב-100% שאתם מבינים מה ההסכם ביניכם לבין הבנק אומר.
שטר משכנתא לדוגמא ניתן להוריד בלחיצה על הלינק כאן. בד"כ לבנק יהיה שטר משכנתא מנוסח משלו, שיהיה יותר תמציתי ועם הרבה מלל להסברת הדברים מאשר מה שמופיע בשטר משכנתא הנ"ל.
איך נראה השטר:
לכל בנק יש שטר משכנתא מנוסח עם נראות שונה, והבנק הוא זה שמדפיס את השטר וחותם עליו קודם, אבל לכל הבנקים יש חלקים מאוד דומים שנציג כאן. שטר המשכנתא שנציג נמצא באתר משרד המשפטים בלינק כאן.
- בחלק הראשון של השטר רושמים את פרטי הממשכנים (בעלי הנכס) ובעלי המשכנתא. יש כמה מצבים שהלווים או חלקם אינם בעלי הנכס.
לדוגמא: בעלי המשכנתא יכולים להיות ההורים והממשכנים יכול להיות אחד מהילדים שלהם.
בהמשך החלק הראשון רושמים את פרטי הנכסים ואת החתימות של בעלי המשכנתא והממשכנים.
- בחלק השני יש את הצד של עורכי הדין, שזה אימות חתימת השטר. העו"ד מאמת את זה שהוא הסביר לכם מה מהות השטר. יש אימות גם לממשכנים וגם לבעלי המשכנתא.
- בחלק השלישי (החלק התחתון בתמונה) יש את האישור בחותמת של רשם המקרקעין.
מה העלות של שטר משכנתא?
את שטר המשכנתא הבנק ידפיס בעצמו במדפסת רגילה, זה לא איזה טופס עשוי מדף מיוחד, ויחתים אותו בעזרת עורך הדין של הבנק ויביא לכם לחתום על השטר ע"י עורך הדין שלכם וברשם המקרקעין.
מכיוון שכל מסמך משפטי כרוך בתשלום, אז גם כאן זה לא שונה. רישום וחתימת שטר המשכנתא כרוך בתשלום אגרה שמתבצעת ע"י עו"ד שעלותו בערך עד 160 ש"ח.
סוגי שטרי משכנתא
יש כמה סוגי של שטרי משכנתא. לכל פעולה על משכנתא יש שטר משלו: יצירה, שינוי/עדכון, מחיקה.
הסוג הנפוץ ביותר הוא היצירה של שטר המשכנתא שזה בעצם מתי שלוקחים את ההלוואה. אבל יש לזכור שכאשר רוצים לעשות שינויים או מחיקה(פדיון) של המשכנתא יש לבחור את שטר המשכנתא המתאים.
נמנה אותם כאן, ונציין ששטרי המשכנתא האלו שונים בפני עצמם במבנה שלהם ובמהות שלהם למרות שהם שטרי משכנתא:
- שטר לרישום דירה:
כאשר הבנק אישר לכם את המשכנתא ועברתם את כל הביורוקרטיה שלו, אז הוא ישלח אתכם למשימה קטנה וזה לחתום על שטר משכנתא לרישום דירה בפני עו"ד וברשם המקרקעין.
הבנק ייתן לכם את הצ'ק לקניית הדירה או יעביר את הכסף דרך העברה בנקאית, כאשר הוא יראה שהגשתם ושיש אישור על שטר המשכנתא ברשם המקרקעין.
יש לשים לב, שמכיוון שאתם, והבנק, חתומים על השטר אז אתם מודעים שהבנק יכול לקחת לכם את הדירה אם במידה ולא תעמדו בהחזר התשלומים. - תיקון רישום:
כאשר אתם תרצו לעבור דירה אז תצטרכו להפיק שטר משכנתא שמהווה עדכון לשטר המשכנתא הקיים ולשנות משכון לדירה החדשה. יש גם לעדכן את הסכום המשכנתא שאתם לוקחים. - ביטול רישום/פדיון משכנתא:
כאשר אתם מסיימים עם המשכנתא, ע"י פדיון מלא או קניית דירה אחרת שאינה מצריכה אתכם במשכנתא, או כאשר משהו בעסקת המכר של הדירה השתבש ואתם לא צריכים את המשכנתא, יש להוציא ביטול רישום משכנתא.
שטר הפדיון לא יופק בעצמו ויש לדרוש אותו בעצמכם ועדיף לדרוש אותו כמה שיותר מהר לסיום המשכנתא שלא תצטרכו לחכות כאשר תמכרו את הדירה.
מרגע אישור הגשת מסמך הפדיון אתם הבעלים היחידים על הדירה ולא בשיתוף הבנק, שאיים עליכם לקחת את הדירה אם לא הייתם משלמים את התשלומים על המשכנתא.
שטר פדיון משכנתא לדוגמא תוכלו להוריד בלינק כאן.
לסיכום,
שטר משכנתא הוא מסמך שהבנק מחייב אתכם לחתום עליו ולקבל אישור מרשם המקרקעין על מנת לקבל משכנתא. העלות של החתימה נמוכה יחסית.
קבלת אישור על שטר משכנתא הוא הצעד האחרון לקבלת הכסף לקניית הדירה.
יש לזכור שגם כאשר מסיימים או משנים את המשכנתא יש לבטל או לשנות בהתאם את השטר המשכנתא הקיים.
אין הערות. יהיו הראשונים לרשום תגובה!